Maart = Mobility maand

Wat is mobilitytraining?

Mobilitytraining is een trainingsmethode die kan leiden tot een verbeterde mobiliteit van één of meerdere gewrichten. Door eenzijdige activiteiten of juist een gebrek aan beweging kan het bewegingsbereik van een gewricht – ook wel Range of Motion (ROM) genoemd – afnemen. Door het trainen van mobiliteit blijven je gewrichten vitaal en gezond. Mobilitytraining is – in het kort – een combinatie van flexibiliteit plús het opbouwen van kracht van spierweefsel rondom je gewricht. Mobiliteitstraining zorgt voor een verbeterde vochtbalans in en rondom gewrichten.

6 redenen om aan flexibiliteit en mobiliteit te werken

  1. Voorkom blessures
    Er bestaat een verschil tussen blessures die ontstaan door te veel fysieke activiteit én blessures die komen door inactiviteit. Wanneer je te weinig beweegt, dan wordt je lichaam stijf. De beweeglijkheid van je spiervezels neemt af en je gewrichten worden onvoldoende gesmeerd. Door aan flexibiliteit – zowel passief als actief – te werken, zorg je dat je jezelf vrij kunt bewegen. Door langzaam te bewegen terwijl je bijvoorbeeld stretches of mobiliteitsoefeningen te doen, neemt je lichaamsbewustzijn toe. Je raakt beter in staat om pijn of beperkingen te detecteren. Zo krijg je een beter idee waaraan je kunt werken. Zit je van negen tot vijf achter je bureau? Geef dan extra aandacht aan je heupen en schouders. Ben je veel onderweg, bijvoorbeeld met kinderen? Focus jezelf dan op je rug en zorg dat je je squats verbetert.
  2. Verbeter de bloedcirculatie
    Het trainen van mobiliteit zorgt ervoor dat je bloedcirculatie verbetert. Afvalstoffen worden beter afgevoerd. Het hebben van een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen legio ziektes en aandoeningen. Variërend van diabetes tot nierfalen. Simpele stretches, zoals downward facing dog en chair pose, zorgen ervoor dat je bloed in de juiste richting stroomt.
  3. Verminder stress
    De tijd nemen om op dagelijkse basis te werken aan flexibiliteit en mobiliteit is een geweldige manier om je gedachten op iets anders te focussen dan je werk, je familie en andere verplichtingen. Hierdoor vermindert stress. Met name voor mobilitytraining heb je volledige focus nodig. Het leert je om bewuster te worden van je lichaam en bewegingen. Op deze manier kun je met volle aandacht je bewegingsbereik verbeteren. Maak van je mobiliteit en flexibiliteit net zo’n grote prioriteit – of misschien zelfs een grotere – als andere activiteiten.
  4. Verouderingsproces tegengaan
    Je mist het pas als je het kwijt bent. Dat is niet alleen een cliché in de liefde. Maar geldt ook voor mobiliteit. Mobiel zijn is essentieel om je fit en vitaal te voelen. Om te gaan en staan waar jij wilt. Lukt het je niet meer om bijvoorbeeld je rug te wassen. Uit bed te stappen. Of iets van een hogere schap te pakken. Dan kun je jezelf behoorlijk onthand voelen. Flexibel of mobiel zijn zorgt er niet alleen voor dat je dagelijkse pijntjes afneemt, ook kan het je helpen bij de meest eenvoudige dingen. Het oprapen van een papiertje van de vloer bijvoorbeeld. Of op één been staan. Maar ook je rug alle kanten op kunnen bewegen. Zorg er dan ook voor dat je blijft bewegen, want: “if you don’t use it, you lose it”.
  5. Verbeteren van andere oefeningen
    Houd je van hardlopen? Crossfit? Of bodypump? Welke activiteit je ook doet, door aan flexibiliteit en mobiliteit te werken, verbeter je de aansturing vanuit je brein. Veel sportieve activiteiten of bewegingen zijn eenzijdig. Dat betekent dat je in maar een bewegingsvlak beweegt. Bij bijvoorbeeld yoga of andere vormen van mobiliteit- of flexibiliteitstraining beweeg je daarentegen in alle richtingen. Zo kun je je bewegingsbereik aanzienlijk verbeteren. En dat helpt je ook bij andere sporten.
  6. Word sterker en mobieler
    Onze leefstijl heeft een enorme invloed op onze beweging. Door veel zitten – vaak ook nog met een verkeerde houding – krijgen we onnodig veel druk op onze schouders, nek en rug. Bovendien verzwakken onder meer onze heupbuigers. Het gevolg: fysieke klachten als rugpijn en nekpijn. En vergeet ook de mentale impact niet. Pijn en te weinig lichaamsbeweging hebben namelijk een enorme invloed op ons geestelijk welzijn. Het kan leiden tot stress. Door te werken aan met name mobiliteit (ofwel actieve flexibiliteit) maak je je lichaam sterker én flexibeler. Doe oefeningen als squats en CArs niet alleen in de sportschool, maar maak ze onderdeel van bijvoorbeeld je ochtendroutine of doe ze als activiteit tijdens je pauze.

 

Werken aan ruimte in je lijf, klinkt goed toch? Doe je mee? Elke dinsdag in maart om 19:30 in de fitness.